Fyysiset tavoitteet


Kuntoilun tavoitteena tulisi olla luoda TERVE KEHO, josta löytyy riittävästi kykyä kestää elämän sekä fyysisiä että henkisiä paineita.

Nykyajan vaatimukset tavoitteiden suhteen tuntuvat välillä olevan täysin ylimitoitettuja. Ne ovat niin korkeat, että niiden saavuttamisen mahdottomuudesta syntyy turhautumia, jotka sammuttavat kuntoilukipinän.


Kehon paino

Tavoitepainon voisi määrittää yksinkertaisesti yleiskaavalla pituus - 100 (miehet) tai pituus - 105 (naiset). Koko aikuisiän painon olisi hyvä olla välillä pituus - 105 - 95. Painon ei tulisi terveellä aikuisella olla alle pituus - 115.


Kehon rasvaprosentti

Tärkeämpi kuin vaa'an osoittama kilomäärä määritettäessä sopivaa painoa on kehossa olevan rasvan määrä. Aikuisella miehellä rasvaprosentin tulisi olla alle 15 ja naisella alle 25.

Jotta esimerkiksi vatsalihakset rasvan alta näkyisivät, pitää rasvaprosentin olla miehellä yleensä reilusti alle 10 ja naisella lähellä kymmentä. Huippu-urheilijoilla voi rasvaprosentti toisinaan olla miehillä 5 ja naisilla 10 ja ajoittain niiden allekin.


Kehon mitat

Hyvänä kaavana tavallisella kuntoilijalla voidaan pitää :

Kaula=Olkavarsi("hauis")=Pohje / 1.5 x Pohje=Reisi / 2xPohje=Vyötärö / 2xReisi=Rinnanympärys(miehet)


lihas.jpg