Hieman tietoa itsestäni


Historiaa ja nykypäivää

Aloin oman kuntoiluni tosimielellä hieman alle parikymppisenä 1960-luvun loppupuolella. Siihen on kuulunut ensisijaisesti kuntosaliharjoittelua, juoksua, pyöräilyä, kävelyä ja hiihtoa.

Valmistuttuani peruskoulun opettajaksi vuonna 1973 hoidin virkaa lähinnä ala-asteella. Opetin myös jonkin verran yläasteella ja lukiossa. Minulla oli mahdollisuus työssäni olla myös erityisopettajana jonkinaikaa sairaalassa, tarkkailuluokalla sekä opettajana maahan muuttaneille vietnamilaisnuorille ja kehitysvammaisille suomalaisille lapsille ja nuorille.

Opettajan virkani ohella toimin eri puolilla Suomea kuntosaleilla ohjaajana ja valmentajana (esimerkiksi kehonrakennus ja pyöräily) vuodesta 1975 vuoteen 1995 asti. 1980-luvun alkupuolella minulla oli kuntosaliyritys Pohjanmaalla. Vuodesta 1995 eteenpäin aina tähän päivään olen antanut henkilökohtaista opastusta muilla tavoin.

Lopetettuani opettamisen lapsille ja nuorille jatkoin työtä pelkästään aikuisten parissa : esimerkiksi päihdeongelmaiset (alkoholi, huumeet ja lääkkeet), vanhukset ja syöpäpotilaat.

Olen aivan alusta asti seurannut ahkerasti kaikkea liikuntaan liittyvää tietoutta kirjallisista julkaisuista ja viime vuosina myös päivittäin nettisivuilta ja minulle tulevista lukuisista sähköposteista (Suomi, Ruotsi, Saksa, Iso-Britannia, USA, Kanada ja Australia). Näin olen pysynyt ja tulen pysymään ajan tasalla.


HUOM!

Vuonna 1999 minulla todettu myelooma teki vaurioita kroppaani. Myelooma on veren ja luuytimen plasmasoluihin liittyvä syöpäsairaus, johon sairastuu vuodessa 3–4 henkeä sataa tuhatta suomalaista kohden. Yleisin sairauden ilmaantumisikä on 50–70 vuotta. Myelooman aiheuttajaa ei tunneta.

Nämä vauriot aiheuttavat ainakin jonkinlaista raihnaisuuden tunnetta luustossa ja nivelissä. Suurin haitta treenaamiseen on kuitenkin se, etten uskalla käyttää aivan kaikkia lihasmassan kasvuun tuikitarpeellisia harjoitteita. Niihin kuuluisivat ainakin maastaveto ja kyykyt levytangolla (taka- ja etukyykky). Koska olen painoja nostellut jo 1960-luvulta lähtien, en noiden äsken mainitsemieni syiden takia kuitenkaan treenaamisesta ole aikeissa luopua. Onhan noille raskaille perusliikkeille korvaajia. Lihakset eivät onneksi tiedä käyttämieni painojen määrää, vaan ne tunnistavat vain jännityksen suuruuden (näin on todennut muun muassa Ben Pakulski).Olen syntynyt vuonna 1949, pituuteni on 172 cm ja painoni juuri nyt (syksy 2016) noin 73 kg.


Alla oleva kuva on otettu 11. lokakuuta 2016.Kovin urheilullinen se ei ole, mutta soveltuu yleiskuvaksi nettiin.
apm.jpg