Kuntoliikunta


Koska niin kuntoilijan ravinto kuin hänen liikuntansakin on hyvin laaja kokonaisuus, olen sivustolleni laittanut niistä vain perusasiat. Tarkempaa, juuri Sinulle soveltuvaa tietoa, saat lähettämällä minulle sähköpostia.

Kuntoilijan liikunnan tavoitteena tulisi olla terveys - sen saavuttaminen ja ylläpitäminen, ei hetkellisenä, vaan koko loppuelämän aikaisena projektina.

Kuntoilijan tulisi sisällyttää harjoitteluunsa kestävyyttä, voimaa ja notkeutta lisääviä harjoitteita.


Kestävyysharjoittelu

Kestävyyttä on useampaa eri tyyppiä. Niihin sen enempää tässä menemättä, suosittelen Sinulle ainakin paria kävely- (sauvoilla tai ilman), pyöräily- tai muuta lenkkiä viikossa. Lenkkien kesto voisi olla 30-90 minuuttia ja vauhti sellainen, että hengästyt. Syke on silloin 65-85% maksimi- ja leposykkeen väliltä. Jos maksimisykkeesi on vaikka 185 ja leposykkeesi 55, on 65-85% näiden väliltä 140-165.

Mikäli olet enemmän kestävyys- kuin voimatyyppiä, voit kerran viikossa tehdä lisäksi parin tunnin ulkoilulenkin alhaisemmalla sykkeellä (60-65% maksimi- ja leposykkeen väliltä).

Maksimisyke on se määrä mihin sykkeesi kykenee äärimmäisessä ponnistuksessa nousemaan. Sen laskemiseen on useampia tapoja. Omalla kohdallani parhaiten pitää paikkansa kaava 220 - puolet iästäni (220-33=187).


Voima- /painoharjoittelu

Voimaakin on monta eri tyyppiä. Tärkeätä kuitenkin on muistaa sisällyttää viikottaiseen kuntoiluusi ainakin yksi, mieluummin kaksi harjoituskertaa vapailla painoilla, laitteilla, omaa painoasi hyväksi käyttäen tai millä muulla vastuksella tahansa.

Mikäli olet enemmän voimailu- kuin kestävyystyyppiä, voit satsata enemmän siihen. Lisää silloin kolmas tai jopa neljäs painoharjoittelukerta, ei enempää, viikko-ohjelmaasi.