Elämänlaatu ei ole riippuvainen pelkästään rahasta

Elämänlaatu ei ole riippuvainen pelkästään rahasta

 

woman-570883_640

 

Elämänlaadun osatekijät

Telkkarin uutisissa kerrottiin tänä aamuna, että 62 maailman rikkainta ihmistä omistaa yhtä paljon kuin maailman köyhempi puolisko yhteensä. Samoin on todettu yhden prosentin eli noin 62 miljoonan rikkaan omistavan enemmän kuin koko muu väestö yhteensä.

Pelkkä raha ei takaa elämänlaatua tai onnellisuutta. Toki on helpompaa olla terve rikas kuin sairas köyhä. Sekä varallisuus että terveydentila ovat kuitenkin vain osatekijöitä muiden joukossa. Maailman terveysjärjestön kehittämässä mittarissa elämänlaatu jaotellaan seuraavasti:

  1. Fyysinen terveydentila (esim. energisyys, kipu, unenlaatu)
  2. Psykologinen terveydentila (esim. ajattelu, oppiminen, keskittyminen, tunteet)
  3. Toimintakyky (liikuntakyky, päivittäiset toiminnot, työkyky)
  4. Sosiaaliset suhteet (parisuhde, ystävyyssuhteet, seksuaalisuus, lähiympäristön tuki)
  5. Ympäristö (ansiotulot, palvelujen toimivuus, harrastusmahdollisuudet, kotiolot)
  6. Arvot (uskonnollisuus, asenteet, maailmankuva)

 

Asenteen merkitys

Niin meidän ihmisten painosta kuin maapallon pinta-alastakin on vettä noin 70%. Sama osuus väitetään olevan asennoitumisella onnistumisessa, johon tehdyn työn osuus on siis 30%.

Mäkihyppykisojen selostajat ja asiantuntijavieraat mainitsevat usein sanan ”itseluottamus”. Jos sitä ei ole, ei hyppy onnistu täydellisesti. Uskoa omaan tekemiseen tarvitaan kaikkialla muuallakin. Jos takertuu aikaisempiin epäonnistumisiin, tulee ongelmia terveydentilassa, toimintakyvyssä, sosiaalisissa suhteissa, työssä ja harrastuksissa.

Tutustu myös näihin: