Hiihtokautta odotellessa

Hiihtokautta odotellessa

Tammi 12 015

Koska ”aika kultaa muisot”, oli nuoruudessani, siis useita vuosikymmeniä sitten, talvisin lunta runsaasti ja talvi alkoi kunnolla jo marraskuussa. Nyt asiat ovat toisin. Tänään, marraskuun viidentenä päivänä, täällä Turussa ei ole lunta yhtään. Nykytalvina ei ole sitä ollut missään vaiheessa varsinaisina talvikuukausina (joulu-, tammi- ja helmikuu) runsaasti kuin korkeintaan pienen aikaa. Lumi on tullut ja häipynyt myös nopeasti.

Parit hiihtokisat on kuitenkin jo ehditty järjestää, mutta säilötyllä lumella. Hiihtotunnelit myös antavat mahdollisuuden säistä huolimatta sivakoida suksilla. Eletään lumen toivossa ja valmistaudutaan vaikkapa Reijo Jylhän antamilla ohjeilla (Pirkka 11/2015, sivu 22).

SUKSI JÄLLEEN LUISTAMAAN

Suomen hiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä neuvoo, miten paluu suksille onnistuu hiihtämättömien kausien jälkeen.

Lunta odotellessasi voit valmistautua hiihtokauteen lihas- ja kestävyyskuntoharjoittelulla. Sauvakävely kumpuilevassa maastossa tuo ylävartaloon liikettä, ja juoksulenkeillä hapenottokyky paranee. Keskity kuntosalilla erityisesti ylävartalon lihaksiin, joiden rasittaminen jää arjessa usein vähiin. Erityisesti käsivarsien voimistaminen on monille tarpeen. Selvitä henkilökohtaiset harjoitustarpeesi personal trainerin kanssa.

Satsaa laadukkaisiin ja itsellesi sopiviin välineisiin, jotta saat harrastuksesta kaivattua nautintoa. Asiantuntevassa urheiluliikkeessä osataan auttaa sopivan paketin valinnassa. Perinteisellä tyylillä on hyvä lähteä liikkeelle. Jos suksihuolto ei innosta, valitse huoltovapaat sukset, nousukarvaiset eli skinisukset tai pitopohjasukset. Laadukas hiilikuitusauva helpottaa oikean hiihtotekniikan oppimista.

Sijoita alussa viikkokalenteriisi mahdollisimman monta puolen tunnin hiihtolenkkiä helpohkossa maastossa. Tällöin kuntosi kehittyy nopeasti ja hiihto vakiintuu päiväohjelmaasi. Vaihtele maastoa ja tempoa, jotta meno ei ala tympiä. Kun treeniä on takana kuukauden päivät, nosta vähitellen harjoitusten intensiteettiä. Sijoita samalla viikko-ohjelmaan päivä tai pari lepoa.

Jos tekniikassasi on parantamisen varaa, lähde ladulle hiihtokoulun kautta. Yksityisiltä hiihtokouluilta saa opastusta vaikkapa muutaman tunnin tai viikonloppukurssin verran. Hae ammattiapua myös lihashuoltoon. Vierailu hierojalla saa treenissä jumiutuneet lihakset rentoutumaan. Samalla voit kysellä vinkkejä omatoimiseen venyttelyyn.

Treenaamisen aloittaminen on aina hankalaa, mutta ensimmäiset viikot kannattaa tsempata sisulla. Yleensä nousukuntovaihe käynnistyy kuukauden päästä hiihdon aloittamisesta. Seuraavat pari kuukautta ovatkin sitten parasta aikaa, mitä Iiikkujalla voi olla. Silloin syntyy himo harjoitteluun.