Lihakset tulevat ja menevät, mutta läski on ikuista

Lihakset tulevat ja menevät, mutta läski on ikuista

Lihakset mukautuvat kulloiseenkin aktiivisuuden määrään. Kun niitä treenataan säännöllisesti ja nousujohteisesti, ne kasvavat ja voimistuvat. Kasvuprosessi on niin hidas, että päivissä ja viikoissakaan ei silmin juurikaan ole havaittavissa muutoksia. Käyttämättöminä lihakset surkastuvat ja heikkenevät sitävastoin hyvinkin nopeasti.

Rasvasolujen määrä rakentuu lapsuuden ja nuoruusvuosien aikana. Aikuisiässä se ei enää muutu suuntaan tai toiseen, ainoastaan solujen koko vaihtelee kehopainon muutosten mukaan. Jos ennen aikuisikää on hankkinut kroppaansa ylisuuren määrän rasvasoluja, ei niistä millään laihdutuskuurilla pääse eroon. Ainoa tapa on rasvaimu.

Minun ominaispainoni, jota kroppani koettaa ylläpitää, on suunnilleen 70 kiloa eli sellainen kuin se oli aikuisikäni alussa 45 vuotta sitten. Korkein painoni on ollut hieman alle 90 kiloa ja alin 55 kiloa. Ensimmäinen oli tulosta kovasta treenistä ja runsaasta syömisestä ja jälkimmäinen luuydinsyövästä.

Noin 80 prosenttia kaikista laihduttajista päätyy aikoinaan takaisin alkuperäisiin painoihinsa ja usein vielä korkojen kanssa. Jos laihduttaminen on tapahtunut ilman liikuntaa ja oikeanlaista ravintoa, on rasvaprosentti lopulta entistäkin suurempi surkastuneen lihasmassan takia.

Painonhallinnan tulisi olla koko loppuelämän kestävä tapamuutos, jonka tärkeimpänä tavoitteena olisi fyysisen ja henkisen terveyden ylläpito. Kaikki lyhyet dieetit ovat niin sanotusti out.

Kannattaa pitää mielessä, että alipaino voi olla ylipainoa suurempi terveyshaitta. On syytä koettaa saada itsensä normaali-indeksin (18.5 – 24.9) alueelle. Siinä on aivan riittävästi tilaa erilaisille kropan muodoille, hoikille ja vähän pyöreimmillekin. Voit tsekata oman indeksisi seuraavasta:

Painoindeksi

Huom! Indeksi antaa oikean kuvan vain tavallisille kuntoilijoille. Kilpabodaajilla ja eräillä muilla voimailun harrastajilla voi indeksi olla korkea, vaikka rasvaprosentti onkin alhainen.

Jos indeksisi on välillä 25.0 – 29.9 (lievä lihavuus), mutta Sinulla ei ole mitään terveysongelmia, älä ryhdy millekään varsinaiselle laihdutuskuurille. Kehitä silti lihaskuntoasi ja kestävyyttäsi sekä tarpeen vaatiessa järkeistä ruokavaliotasi. Olen valmis Sinua niissä auttamaan. Tutustu seuraavaan:

Henkilökohtaiset työkalusi ravinnon, kehon ja mielen remontiin

Jos indeksisi on yli 30 ja haluat rasvaprosenttiasi pienentää, käänny ensin asiantuntijoiden puoleen ja tutkituta terveystilanteesi. Aloita sitten projektisi maltilla aste asteelta edeten.

Childhood-obesity

 

Kunto Plus -lehdestä (14 – 2015, sivu 79) löytyy artikkeli:

Miksi vatsalle kertynyt rasva on niin tiukassa?

Kysymys: Olen juuri laihtunut jokusen kilon, mutta heti navan alapuolelta rasva tuntuu katoavan tuskastuttavan hitaasti. Miksi rasva jää niin sitkeästi vatsalle?

Vastaus: Eri puolilla kehoa on rasvavarastoja, jotka elimistö ottaa käyttöön, kun sen on sijoitettava jonnekin syömänsä ylimääräiset kalorit, joita se ei juuri tarvitse. Varastoja on muun muassa pakaroissa, reisissä, yläselässä, olkavarsien takaosassa — ja navan alla. Ja ne ovatkin sitkeitä ja vaikeasti häädettäviä.

Hyvä uutinen on, että vatsa on ainoa paikka, jota voit täsmälaihduttaa. Tutkimuksissa on löydetty lukuisia yhtäläisyyksiä vatsarasvan kertymisen ja elintapatekijöiden kuten stressin, alkoholin ja tärkkelyspitoisen ruuan välillä.

Täytyy kuitenkin todeta, että mahdollisesti saat ’vain’ pienennettyä vatsamakkaroitasi, vaikka muuttaisit elintapojasi. Ensisijaisesti vähennät silloin nimittäin vatsaontelon rasvaa, mutta sekin on todella vaivan arvoista, koska juuri sinne kertyy terveydelle vaarallisin rasva.

Näin voit estää vatsamakkarat

  • Vältä runsasta tärkkelystä, kuten makeisia, limonadeja ja alkoholia.
  • Vältä stressiä, sillä stressi voi lisätä syömishaluja ja saada elimistön keräämään rasvaa vatsanseudulle.
  • Syö enemmän avokadoja, oliiveja ja maapähkinöitä. Naisilla, jotka syövät runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvoja muun muassa edellä mainituista ruoka-aineista, vyötärö on hoikempi kuin naisilla, jotka eivät syö niitä lainkaan. Syö siis avokadoa joka päivä ja käytä oliiveja tai oliiviöljyä ruuanlaitossa.