Fyysinen ja henkinen hyvinvointi

Kuntoliikunta

Koska niin kuntoilijan ravinto kuin hänen liikuntansakin on hyvin laaja kokonaisuus, olen sivustolleni laittanut niistä vain PERUSASIAT. Tarkempaa, juuri Sinulle soveltuvaa tietoa, saat lähettämällä minulle sähköpostia.


Kuntoilijan liikunnan tavoitteena tulisi olla terveys - sen saavuttaminen ja ylläpitäminen, ei hetkellisenä, vaan koko loppuelämän aikaisena projektina.


Kuntoilijan tulisi sisällyttää harjoitteluunsa KESTÄVYYTTÄ, VOIMAA ja NOTKEUTTA lisääviä harjoitteita.


Kestävyysharjoittelu

Kestävyyttä on useampaa eri tyyppiä. Niihin sen enempää tässä menemättä, suosittelen Sinulle ainakin paria kävely- (sauvoilla tai ilman) tai pyöräilylenkkiä viikossa. Lenkkien kesto voisi olla 45-90 minuuttia ja vauhti sellainen, että hengästyt (syke 70-75% maksimista).


Mikäli olet enemmän kestävyys- kuin voimatyyppiä, voit kerran viikossa tehdä lisäksi parin tunnin ulkoilulenkin alhaisemmalla sykkeellä (60-65% maksimista).


Maksimisyke on se määrä mihin sykkeesi kykenee äärimmäisessä ponnistuksessa nousemaan. Sen laskemiseen on useampia tapoja. Omalla kohdallani parhaiten pitää paikkansa kaava 210 - puolet iästäni (210-29=181).


Voima- /painoharjoittelu

Voimaakin on monta eri tyyppiä. Tärkeätä kuitenkin on muistaa sisällyttää viikottaiseen kuntoiluusi ainakin yksi, mieluummin kaksi harjoituskertaa vapailla painoilla, laitteilla, omaa painoasi hyväksi käyttäen tai millä muulla vastuksella tahansa.


Mikäli olet enemmän voimailu- kuin kestävyystyyppiä, voit satsata enemmän siihen. Lisää silloin kolmas painoharjoittelukerta, ei enempää, viikko-ohjelmaasi.